неделя, 27 февруари 2011 г.

Poached Eggs with Bearnaise Sause and Caramelized Carrots and Onions

Здравейте,

Това е една бърза вечеря. Поширания яйца (яйца по панагюрски в БГ) със сос Беарнез и карамелизирани лукчера и моркови. Много лесно и вкусно.






За яйцата:
5-6 големи яйца
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица оцет

Поширани яйца:
В съд за варене, поставете вода до средата на съда. Кипнете я и добавете солта и оцета. Оставете да къкри леко. Счупете едно яйце във водата. Оцета и бавния огън пазят цялостта на яйцето. Варете докато се получи плътна бяла обвивка около жълтъка. По принцип пошираните яйца се сервират със полусуров жълтък, но за целта ни трябват много пресни яйца със сигурен призход. Ако мислите, че не можете да разчитате на яйцата, оставете ги докато се свари добре и жълтъка. Така направете всички яйца, които сте предвидили. Варенето продължава, колкото за яйце в черупка.

За зеленчуковата гарнитура:
5-6 главички балучки - малки лукови главички, които служат за засаждане на лук. Обикновено се намират по зеленчукови пазари и от баби. Ако не намирате можете да ползвате и зрял лук, но да изберете най-малките главички.
300гр. моркови нарязани на ленти
50гр. масло

Карамелизирани зеленчуци:
Поставете маслото в нагорещен тиган, докаро се разтопи. Изсипете морковите и намалете кутлона на умерене температура и захлюпете с капак. Морковите се задушавам малко по-бавно, особено на слаб кутлон. Преди да са омекнали много, добавете стандартни подправки - сол, черен пипер. Оставете да омекнат и да придобият златист загар. Повторете същото с лука в същото масло, ако има нужда от мазнина добавете още веднъж същото количество.

За соса:
150гр. масло
1 и 1/2 с.л брашно
1/4 чаена чаша бяло вино
1/2 чаена чаша сметана за готвене
сол
черен пипер

Сос Беарнез:
Разтопете маслото на умерен огън. Запържете брашното до леко златисто. Изсипете виното и гответе за няколко минути. Изсипете 2/3 от сметаната и подправките. Варете за 2-3 минути и добавете останала част от сметаната, ако ви се стори твърде гъсто. Можете да използвате и прясно мляко, но трябва малко повече варене и малко повече брашно, за да се получи необходимата консистенция. Соса със сметаната става доста тежък, а с млякото е доста по-лек. Но ако сервирате постно ястие сметаната е правилния продукт.

Ястието:
Сложете 2 поширани яйца с 2-3 главички карамелизиран лук и малко моркови и полейте яйцето с сос. Можете да поръсите с пресен магданоз.

ENJOY:))

P.S. Ако искате в соса можете да добавите гъби, които запържвате в маслото преди да добавите брашнто.



Няма коментари:

Публикуване на коментар